Zonnestroom

Als je gaat renoveren en voor zonnepanelen kiest dan is het belangrijk om voor een goede kwaliteit te kiezen. Zonnestroom gebruiken zal ervoor zorgen dat je ook op de kosten kunt besparen.

Daarnaast kun je bij de dakrenovatie direct al gebruik maken van de optie om rekening te houden met de mogelijkheid om de zonnepanelen goed te integreren met het geheel. Iets wat natuurlijk ook wel fijn en gemakkelijk is.

1. Zonnepanelen

Het is belangrijk om te zorgen voor kwaliteit welke ook betaalbaar is. De verschillende opties zorgen ervoor, dat je voor een goede kwaliteit kunt kiezen.

Hierna zal je moeten gaan kijken welke offerte het meest geschikt is. Daarna volgt nog het plaatsen van de zonnepanelen. Vervolgens kun je het rendement bij gaan houden voor de zonnepanelen.

Het begint dus met een goed advies! Om alle mogelijkheden goed te bekijken is het belangrijk om te zorgen voor een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. Kijk naar de opties om een goede set zonnepanelen aan te schaffen.

Welke zonne energie subsidies zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een goede subsidie te krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen. Hoewel de overheid in het verleden royaler was met subsidies zijn ze er tegenwoordig bijna niet meer. Het was mogelijk om zonne-energie op te gaan wekken, nadat het asbest is verwijderd. Voor de laatste regelingen rondom subsidie voor zonnepanelen is het slim om te informeren naar de mogelijkheden bij je lokale gemeente.

Wanneer jij iets wilt doen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en meer de natuurlijke bronnen van energie te gebruiken, kun je een zonneboiler overwegen aan te schaffen. Zonneboilers moeten niet worden verward met zonnepanelen. In plaats van stroom wekken ze namelijk warm water op, wat jij vervolgens kun gebruiken voor je sanitaire water of voor je verwarmingssysteem. Zo kun je geld besparen op je energierekening en stoot je huishouden minder CO2-gassen uit. Ook worden zonneboilers gesubsidieerd door de Rijksoverheid via de ISDE, dus je hoeft de kosten niet alleen te dragen.

2. Zonnecollector

Wanneer je een zonneboiler wilt gaan kopen, is één van de grote doorslaggevende factors de terugverdientijd. Hoe sneller je de zonneboiler hebt terugverdiend, hoe eerder je kunt beginnen met echt besparen. Het apparaat met de kortste terugverdientijd is dus direct de meest rendabele optie voor jou. Het rendement dat je haalt is afhankelijk van je systeem, maar ook van het watergebruik in jouw woning.

Staan jullie gemiddeld langer onder de douche of zetten jullie thuis de thermostaat graag wat hoger, dan zal de terugverdientijd langer worden. Je kunt dus het beste naast het aanschaffen van een zonneboiler ook je eigen energieconsumptie eens goed onder de loep nemen. Ook de isolatiewaarde van je woning heeft hier direct invloed op. De volgende tabel geeft de gemiddelde besparing weer (gebaseerd op een gasprijs van €0,69) en de bijbehorende terugverdientijd.

Soort boiler Gemiddelde prijs Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
100 liter €2000 150 m3 23 jaar
100 liter €2800 185 m3 26 jaar
200 liter €3300 235 m3 24 jaar
300 liter €4800 335 m3 24 jaar